Belysningsguide
Belysning er viktig både for funksjonalitet og stemning i rommet. Riktig belysning kan forandre et helt rom – det kan få rommet til å virke både større og mer intimt, samt spre stemning og varme.
Vi ser at interessen for lamper med personlighet og stil er voksende. Kunder vil gjerne ha noe som er både unikt, stilfullt og funksjonelt, og forståelsen for behovet for belysning i forskjellige soner og høyder i alle rom er økende. I tillegg er utvalget av lyskilder bredt og interessant med mange forskjellige grader av varme på lyset. Men hva bør du egentlig tenke på når du skal velge belysning til et rom? Vi har samlet noen av våre beste tips som forhåpentligvis kan være med på å gjøre prosessen med å velge riktig belysning litt enklere.
Velg flere lamper for å skape variasjon
Vi anbefaler å bruke flere lamper for å skape variasjon i rommet. Det er sjeldent du bruker alle lampene samtidig, men på denne måten kan du skru av og på lamper ut ifra hvilken stemning og atmosfære du ønsker i rommet. Vi anbefaler gjerne 5-7 lamper i en mindre stue og opptil 10 lamper i en større stue. Det høres kanskje mye ut, men med riktig plassering, størrelse og styrke på lampene vil dette bidra til å skape både personlighet og atmosfære i rommet. Sørg også for at du har flere forskjellige type lamper i rommet, slik at du får lys i flere høyder og kan understreke stilen din gjennom designet på lampen.
Tips: Bruk små oppladbare for å få inn flere lyskilder i rommet. Disse er også enkle å flytte rundt på hvis du ønsker å ommøblere.
Del rommet inn i soner med belysning
Belysning i et rom kan bidra til å binde sammen og fremheve ulike soner i et rom. Del gjerne rommet opp både i brukssoner og høydesoner. I en stue kan brukssonene være sofa, lesekrok, spisebord, tv-benk, etc. Ved å plassere en gulvlampe ved siden av sofagruppen din har du plutselig skap en hyggelig lesekrok.
Når det kommer til høydesoner deler du høyden i et rom i tre ulike soner, og det er viktig å sørge for at du har nok belysning i alle sonene. I den høyeste belysningssonen kan det være taklamper, spotter eller innfelt belysning. Midt imellom kommer gulvlamper, bordlamper i vindu, på kommode, skjenk eller i bokhyller, samt vegglamper og billedbelysning. Nederst kommer lamper på lav fot, lave gulvlamper, LED-lys lenker, osv.
Tips: Unngå å «pepre» taket med innebygde spotter og velg heller skinner som passer til formen på rommet med fleksible spotter i flotte metaller. Bygg så på med leselamper, gulvlamper, bordlamper osv for å få en lag-på-lag-effekt som kan brukes på forskjellige måter avhengig av behov og stemning. Del gjerne sonene opp på forskjellige brytere og husk å installere dimmere.
Tenk på funksjonen
En annen ting som er viktig å tenke på når du velger belysning er hvordan du bruker rommet og hvilken funksjon lampen skal ha. Leser du ofte i favorittkroken i sofaen, eller har du en mørk krok, et kunstverk eller møbel som du ønsker å få frem? Trenger du ordentlig arbeidslys over spisebordet når barna gjør lekser, men vil du også ha dempet stemningslys under middagen?
Når det kommer til belysning skiller vi gjerne mellom funksjonell belysning, stemningsbelysning og generell belysning. Funksjonelle lys er de som er ment til å utføre bestemte oppgave i rommet- for eksempel lampen på skrivebordet, lesekroken eller over kjøkkenøyen. Stemningsbelysning er den lampen som for eksempel står i vinduskarmen eller på skjenken, og som blir skrudd på på kvelden for å skape et lunt og koselig lys i rommet. Den generelle belysingen er minimumsbelysningen i et rom, som har som hovedfunksjon å lyse opp rommet. Dette er typisk taklamper.
Ofte tenker vi at det er nok belysning når vi har oppfylt behovet for den generelle belysningen fordi vi ikke er klar over hvor viktig nettopp stemningsbelysningen. Stemningsbelysningen er med på å skape en hyggelig atmosfære i rommet og er viktig for at man skal føle seg hjemme og kunne slappe av i rommet.
Tips: Lag gjerne en plan for belysningen med utgangspunkt i hvordan du bruker rommet og hvilken funksjon lampen skal ha. På denne måten blir det lettere å plassere lampene i rommet.
Temperatur og styrke avgjør utrykket på lampen.
En annen viktig ting å tenke på når du velger belysing er fargen og styrken på pæren. Lampen du har kjøpt kan endre utrykk totalt bare ved å bytte pære. Her er det igjen lurt å tenke på hvilken funksjon lampen skal ha. Er lampen ment som generell belysning for å lyse opp rommet, anbefaler vi en pære med ca 470 lumen og en lysfarge på 2700-3000 kelvin. Velg gjerne en pære som er matt og gir lys i alle retninger da det er dette som gir jevnest lys. Skal lampen fungere som dekorbelysning og skape stemning anbefaler vi et dempet lys og en pære med max 250 lumen og en lysfarge på 2200-2700 kelvin. Dersom lampen skal brukes i for eksempel en leselampe anbefaler vi et kraftig lys og en pære med ca 800 lumen og en lysfarge på ca 2700-4000 kelvin. Her kan det være lurt å velge spotpære som styrer lyset i den retninger du vil ha det.
For flere tips til valg av riktig pære kan du lese vår lyspæreguide her!
Når du har tenkt gjennom alle disse tingene er det minst like viktig å finne lamper du liker og som matcher din personlige stil. Det finnes heldigvis et stort utvalg av lamper på markedet, alt fra stramme håndlagede «objekter» i forskjellige metaller til overdådige bordlamper med lampeføtter som ser ut som dyr og mønstrede skjermer med frynser. Oppladbare bordlampene kommer også i flere flotte farger og modeller og kan brukes i alt fra bokhyller og vinduskarmer til spisebordet og i hagen. Uansett hvilken stil du liker er det verdt å investere i lamper du kan ta med deg gjennom livet; lamper som vil tilføye både funksjonalitet og skjønnhet til alle dine fremtidige hjem.